Батериите в iPhone и митовете, които ги обкръжават

Батериите в iPhone

Батериите в iPhone и митовете, които ги обкръжават

Батериите в iPhone

 

Батерията в iPhone е компонент, който често се пренебрегва от потребителя. Говорим за неправилно зареждане, използване на неоригинални зарядни и така нататък… MAXCENTER ще ви представи най – често срещаните митове и легенди за батериите в iPhone. Тези, за които всеки е чул от някъде, но не може точно да дефинира дали това е правилно или е просто купчина измишльотини.

Нуждаете се от нова батерия?

Към Сервиза


Като за начало, нека отбележим, че батериите днес са 3 пъти по – пълноценни от гледна точка на съотношение заряд/тегло, отколкото са били през 1990г. Срещаме ги както в преносими устройства, така и в автомобили, та дори и в самолети. Но, що е то батерия? Накратко – два химически елемента, които си предават положително заредени частици, а посоката на частиците се определя от това дали батерията се зарежда или използва.

Все по – често се появяват нови и нови твърдения за това как е по – правилно да се използва една батерия с цел удължаване на живота. Сега ще ви запознаем с най – известните такива.

батерия за iPhone

Първоначалното зареждане на нов iPhone трябва да е на 100% ?

Ами .. Не. Един от проблемите на старите никелови батерии е, че те бяха доста “глуповати” и забравяха капацитета си. За да се калибрират и заработят нормално, беше нужно да ги оставим да паднат до 0% и след това ги заредим до 100%. Също така, при първоначална употреба, трябваше да се заредят до горе, за да се разгърне пълният им потенциал. Литиево-йонните не се нуждаят от пълен заряд. Те идват “обучени”, не забравят толкова често и са готови за употреба още от фабриката, намираща се някъде в далечният, добре познат Китай.

Не бива да зареждате телефона си докато батерията не се изтощи напълно ?!?!

Самото твърдение звучи по – вредно отколкото полезно. Един цикъл на батерията се отмерва, когато тя се изтощи до 0%, независимо дали това се случва в рамките на един ден или повече. Например, ако днес използвате 75% от батерията си, заредите я догоре и утре използвате 25% – това се счита за един цикъл, понеже общо сте изразходили 100% от заряда. Объркването пак се дължи на факта, че никеловите батерии се нуждаеха от определен начин на зареждане. Влияние оказваше колко заряд има в батерията, когато се включи да се зарежда, колко време протича цикълът на зареждане и така нататък. При литиево-йонните батерии това не представлява проблем, понеже те следят как протича зареждането и разреждането, температурата си, абе като цяло по – умни са.

iphone-bateriq

Устройството не трябва да се оставя на зарядно цяла вечер ?

От Apple казват, че след 2 години употреба, животът на батерията трябва да е на не по-малко от 80%. Ако при вашата не е така, и срещате проблеми с нея, може да се възползвате от нашия сервиз за iPhone. Състоянието на батерията, може да се провери чрез приложения, които може да свалите от App Store на телефона си. Както уточнихме преди малко, днешните iPhone-и са способни да контролират количеството ток, което се подава към батерията и да регулират заряда в нея. Така, когато тя се зареди напълно, не продължава да се препълва и затова не представлява проблем.

Състоянието на батерията на iPhone 6+ след година ползване и зареждане през ноща. Още един неверен мит.

iphone

Не трябва да зареждате с по – мощни зарядни от тези на устройството ?

Стандартното зарядно на iPhone е с мощност 5 вата и зарежда с 1 ампер, но не е проблем да се зареждат и с такова от iPad което разполага с 10 вата и зарежда с 2.1 ампера или 12 ватово с 4 ампера (зависи от зарядното). Проблем единствено може да окаже нагряването на батерията в следствие на висока стайна температура или друг източник на топлина и за това много не се препоръчва ползването на безжично зареждане, понеже при самият процес се отделя доста топлина.

iphone-bateria

Най – важното което трябва да подчертаем, като за финал .. Молим за внимание .. Е, че зарядните винаги трябва да бъдат оригинални! Най – често срещаният проблем при iPhone – ите е повреда в дънната платка в следствие на използването на неоригинално зарядно. Да, по – скъпи са от тези при бабата до съседния вход, но поне няма да трябва да се чудите, добра инвестиция ли е iPhone X.

Един коментар за “Батериите в iPhone и митовете, които ги обкръжават”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button