Каква е разликата между дисплей и стъкло на iPhone?! Виж тук…

счупено стъкло на айфон

Каква е разликата между дисплей и стъкло на iPhone?! Виж тук…

Какво е Дисплей? 

Това представлявацялата технология чрез която управляваме и виждаме какво се случва в нашият iPhone или общото название на отделните елементи – екран, тъчскрийн и стъкло. При счупено стъкло, екранът и тъчскрийнът продължават да работят нормално и просто рискувате да трябва да носите лепенка на пръста си след употреба на смартфона. Когато обаче има петна по картината, разноцветни черти, неясен образ или тъчът не реагира правилно – то тогава е нужна смяна на целия дисплей.

Дисплей и екран – същото ама.. не точно.

Нека започнем с наименованията на всеки компонент и изясним какво точно представляват те. Екранът представлява технологията която излъчва самият образ. С думата ‘екран’ се назовава бялото платно на което се прожектира картината (например в киносалон), заради това, най – правилното наименование на компонента е екран. Според технологията му, най – познаните на пазара са LCD (екран съставен от течен кристал с подсветка), LED (същата технология като на LCD екран но диоди осветяват течният кристал вместо подсветка) и OLED (екран който не използва подсветка защото самият органичен материал излъчва собствена светлина).

Над него в “йерархията” се намира тъчскрийн технологията. Тя представлява тънък слой материал по който протича електрическо напрежение. Когато сложите пръста си на определено място по стъклото (за което ще говорим след малко) се получава прекъсване на веригата и това се регистрира като ‘докосване’.

Тук смяната на дисплей е доста наложителна понеже всеки компонент на дисплея е претърпял поражение.

Това с което потребителят постоянно влиза в контакт е Стъклото. То покрива екрана и тъчскрийна и поема всичките нежелани удари, и защитава компонентите под него. При телефони които търсят издържливост повече от естетика може да срещнем изработка от пласмаса вместо стъкло като тя е далеч по – издръжлива но се драска значително по – лесно.

Като цяло повечето главоболия могат да бъдат избегнати с едно простичко нещо наречено скриин протектор. Той разпределя равномерно напрежението от удъра по себе си и в случай на счупване, поддава той, а стъклото ви отдолу остава непокътнато (в повечето случаи).

ТУК МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ, ПРЕДЛАГАНИТЕ ОТ НАС ПРОТЕКТОРИ

Всичко това, сглобено и готово за употреба се нарича Дисплей – цялата технология чрез която управляваме и виждаме какво се случва в нашето смарт устройство. Накратко да обобщим – екран, след него лежи тъчскрийн технологията, те са покрити от стъкло а цялото сглобено в телефона се нарича дисплей. Препоръчваме и в уравнението да прибавите и скриин протектор за сметка на бъдещи нерви и неволи. Разбира се различните компании използват различни технологии за създаване на дисплеи, a информацията по – горе е фокусирана върху по – голямата част от устройствата на Apple

В СЛУЧАЙ ЧЕ СТЕ СЧУПИЛИ ВАШЕТО СТЪКЛО ИЛИ ДИСПЛЕЙ, МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ ОТ НАШИТЕ СЕРВИЗНИ УСЛУГИ ТУК

Leave a Reply