10 скрити функции в iPhone, които трябва да използвате

10 скрити функции в iPhone

10 скрити функции в iPhone, които трябва да използвате

Вероятно си мислите, че познавате добре своя iPhone. В крайна сметка, на днешно време ние обръщаме повече внимание на нашите телефони, отколкото на нашите близки хора. Истината е, че дори и тези от нас, които от 2007 г. остават верни на апарата на Apple, все още могат да бъдат изненадани от триковете във всяка нова версия на iOS.

Включете Smart Invert за импровизиран Dark Mode

iOS все още няма истински Dark Mode, въпреки че правдоподобни слухове предполагат, че такъв ще има в iOS 13. Това не са стандартните инвертиращи цветове, които правят всичко да изглежда като психеделична треска, вместо това, Smart Invert Colors променя елементи като фона в черно, но запазва цветовете на иконите, приложения, снимки и подобни графични елементи. (Това, обаче, прави цветната графика да изглежда по-тънка.)

За да включите Smart Invert, отидете в Settings General Accessibility Display Accommodations Invert Colors. След това изберете Smart Invert.

Бързо деактивирайте на Face ID

Повечето потребители са големи почитатели на Face ID. За съжаление обаче, тази фунция предоставя лесен начин за някой да отключи вашия iPhone. Устройството просто трябва да бъде насочено към лицето ви и ще се отключи автоматично. Ако се намирате в ситуация, в която това може да е проблем, можете да деактивирате Face ID за около три секунди.

За да направите това, едновременно задръжте натиснат страничния бутон (отдясно) и бутоните за сила на звука нагоре или надолу за около две секунди. Дори и да не гледате телефона си, рязката вибрация ще ви уведоми, че работи.

iphone x деактивира лицето id

Всеки, който иска да влезе в телефона ви след това, ще бъде принуден да въведе паролата. (Това е начинът, по който получавате достъп до SOS и медицинската си карта.)

Персонализирайте това, което Face ID отключва

Може да мислите, че Face ID напълно замества паролата, когато е активна, но Apple всъщност предоставя огромна степен на контрол над това, което Face ID отключва. Ако се притеснявате за ситуация като описаната по-горе, например, можете да настроите Face ID, така че да работи за неща като Apple Pay и Safari пароли, но всъщност да не отключва вашия iPhone. Всеки, който иска да отключи телефона, пак ще се нуждае от паролата.

ID на лицето

 

За да промените това, което идентификацията на лицето отключва, отидете в Settings Face ID & Passcode. Най-отгоре ще видите опциите, които ви позволяват да избирате дали да използвате Face ID за неща като iPhone Unlock, Apple Pay и App Store. Превъртете до дъното и можете да изберете дали идентификацията на лицето да позволява достъп до функции като Control Center, Notification Center или дори Siri, когато телефонът е заключен.

Скриване на снимки

Много от нас имат изображения в снимки, които не искаме родителите или колегите да виждат, когато им показваме снимки на нашата ваканция (или каквото и да е друго). За щастие, iOS ви позволява да скриете тези снимки от основния канал, като ги поставите в специална папка.

ios скриват снимки

За да скриете снимка, отворете приложението Photos и отворете снимката. След това натиснете бутона Share (Споделяне) – полето със стрелката нагоре – в долния ляв ъгъл. В долната лента, която се появява, превъртете надясно, докато видите опцията Hide (Скрий) . Натиснете иконата и снимката ще изчезне от основния канал и ще може да се вижда само в папка Hided (Скрити) .

За съжаление не можете да защитите скритата папка с парола, така че всеки, който знае за тази функция, ще може да намери скритите снимки.

Използвайте Reachability, за да достигнете до горните елементи на екрана

Всеки притежател на iPhone XS Max обича своето устройство. Често обаче потребителите признават, че натискането на опции в горната част на дисплея става досадно и трудно, когато държат телефона с една ръка. Точно в такава ситуация, функцията Reachability е полезна.

reachbility

Когато имате отворено приложение, плъзнете надолу върху (обикновено бялата) цифрова лента в долната част на екрана. По този начин горната част на приложението ще се измести по средата на екрана, за да можете по-лесно да натискате бутоните там.

За да включите Reachability, отидете в Settings > General > Accessibility > Reachability.

Преминете към клавиатура с една ръка за по-лесно въвеждане

Дори ако имате големи лапи, писането с една ръка на iPhone XS Max или iPhone 8 Plus е неудобно. За щастие, Apple ви позволява да използвате клавиатура с една ръка, която е напълно използваема с един палец.

ios една ръка клавиатура
Лесно можете да я включите и от лявата страна.

За да активирате тази функция, задръжте натиснат бутона на усмивка за емотикони в долния ляв ъгъл. Ще се появи меню, показващо опции за стандартната клавиатура или клавиатура с една ръка с лява или дясна ръка. Изберете желаната от вас опция и готово.

Използвайте лентата за търсене на iOS като прост калкулатор

Вграденото приложение на Apple за калкулатори работи чудесно, но не е единствената ви възможност, ако трябва да направите бързо изчисление. Можете също да използвате стандартната лента за търсене на iOS, която лесно можете да намерите, като плъзнете надолу на началния екран.

ios калкулатор

Вместо да въвеждате стандартен текст в лентата за търсене, сменете клавиатурата на числа и след това можете да направите прости изчисления на събиране, изваждане, умножение и деление с клавишите +, -, * и / съответно.

Приложението Калкулатор е по-добро за по-сложни разчети, но това работи добре, ако искате да изчислите проста сума.

Включете опцията Grid за по-добре рамкирани снимки

Добрата фотография изисква истински умения, но можете незабавно да направите снимките си много по-добре, като включите решетката на камерата на iPhone и се вслушате в някои прости съвети за подреждане. За да включите решетката, отидете в Settings Camera и след това активирайте опцията Grid (Мрежата). Когато отворите приложението Камера отново, ще видите слаба мрежа с девет квадрата.

ios мрежова камера

Най-елементарно, това помага да се концентрират обектите, но за истинските артистични неща трябва да поставите фокуса на вашата камера в една от точките, където линиите се пресичат.

Оптимизирайте контролния си център

Ако мислите, че Центърът за управление на вашия iPhone е мястото, където можете да регулирате силата на звука и яркостта и да включите самолетен режим, няма да извлечете максимума от него.

контролен център

Apple ви позволява да добавите някои преки пътища в Центъра за управление, които могат значително да подобрят вашата работа с iOS, независимо дали чрез превръщане на камерата в лупа или включване на Low Power Mode или бърз достъп до Бележки.

Персонализирани вибрации на телефона за приятелите и семейството

Много от нас просто държат телефоните си на вибриращи. По този начин е по-трудно да се разбере кой се обажда, отколкото в разцвета на обичайните мелодии. Точно за това Apple ви позволява да правите и задавате специфични вибрации за приятелите и семейството си, за да ги разграничите от обажданията на други хора.

вибрация
Можете също да избирате от предварително зададени вибрации.

За да настроите персонализирана вибрация за конкретен контакт, отворете страницата на това лице в приложението Контакти. Натиснете Редактиране в горния десен ъгъл, а след Ringtone Vibration Create Custom Vibration. След като създадете вибрацията, натиснете Запази в горния десен ъгъл и дайте име на файла. Когато приключите, то автоматично ще се запази като мелодия по подразбиране за този контакт. (За съжаление това също заменя всички мелодии.)

 

[forminator_poll id=“6853″]

 

източник: macworld.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button