Apple ще патентова нов защитен слой за сгъваеми дисплеи

  • Начало
  • Apple ще патентова нов защитен слой за сгъваеми дисплеи
изображения изображения
  • май 8, 2024
  • No Comments

Apple ще патентова нов защитен слой за сгъваеми дисплеи

Интересна заявка за патент от Apple, публикувана от Службата за патенти и търговски марки на САЩ на 26 март 2020 г. Патентът се опитва да коригира проблема със спукването на дисплея в сгъваеми устройства, което ни води на мисълта, че от Apple подготвят нов сгъваем смартфон.

Патентът на Apple се отнася до структурите на защитния слой на дисплеите в смартфоните и по-специално за гъвкавите дисплеи, които могат да се сгънат, като същевременно са устойчиви на напукване.

Изобретението на Apple описва дисплейни модули и структурите на защитния слой на покритието, които могат да бъдат реализирани в извити, гъвкави, съвместими и сгъваеми дисплейни модули.

Описани са различни изпълнения, при които твърд слой се нанася върху прозрачен поддържащ субстрат, за да образува структура на защитен покривен слой.

Слоят от твърда обвивка може да се характеризира като притежава по-нисък модул на еластичност, по-голямо удължаване до скъсване и по избор по-ниска твърдост от прозрачния носещ субстрат. В един аспект такава хибридна структура може да предотврати образуването на пукнатини в прозрачния носещ субстрат. В друг аспект такава хибридна структура може да движи неутралната равнина на защитния покривен слой, така че да има по-ниско напрежение при огъване  на повърхностите на прозрачния носещ субстрат.

Патентът на Apple, който може да видите на смиката фиг.1 по-долу е схематичен изометричен изглед на защитен покривен слой. На фиг.2 от снимка е схематично изображение на страничен разрез на огънат защитен покривен слой.

Apple отбелязва, че обикновено счупването на стъклото се инициира от наличието на микропукнатини. Слоят с твърдост # 104 в съответствие с изпълненията може да запълни вече съществуващи микропукнатини и също така да затрудни започването на пукнатина.

Освен това, твърдият слой може да бъде проектиран така, че да има достатъчно висока твърдост и якост на опън, за да функционира като външно защитно покритие за електронното устройство, като същевременно е в състояние да издържи повече напрежение преди счупване в сравнение с прозрачния поддържащ субстрат # 102. По този начин слоят е достатъчно издръжлив за висока устойчивост на пробиване и надраскване.

 

2 B сгъваем iPhone

Патентът на Apple, фиг. 4А по-горе е схематично изображение на разпространение на пукнатина в надраскан прозрачен носещ субстрат; Фиг. 4В е схематична илюстрация на разпръскване на пукнатина в надраскан прозрачен носещ субстрат с твърд слой

Във фиг. 12A и 12B по-горе са схематични илюстрации на изометричен изглед на електронно устройство # 1200, като iPhone. Дисплейният панел # 150 и защитният покривен слой # 100 могат да бъдат извити, гъвкави, съвместими и / или сгъваеми. Патентът на Apple, фиг. 12А илюстрира приложение за огъване навън, докато фиг. 12В илюстрира приложение за огъване навътре.

Apple заявява, че дисплеят, който може да бъде извит, гъвкав, съвместим или огъващ, може да се прилага за редица продукти, включително iPhone, Apple Watch, TV, MacBook, iPad или iMac.

Заявката за патент на Apple, която беше публикувана в края на март от Патентното ведомство на САЩ, беше подадена още през третото тримесечие на 2019. Като се има предвид, че това е заявка за патент, времето за пускане на такъв продукт на пазара засега не е известно.

източник: patentlyapple.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button