Поверителност в iOS 13: Всичко, което трябва да знаете!

Поверителност в iOS 13: Всичко, което трябва да знаете!

Ето подробностите за новите функции за защита на личните данни и сигурността, които ще намерите в iOS 13.

iOS 13 Sign in with Apple

Apple представи iOS 13 на WWDC 2019

iOS 13 идва с нови функции, както и с много подобрения в производителността. Едно от големите подобрения е защитата на личните данни и сигурността в новата операционна система. Тук ще откриете основните новости:

  • Sign in with Apple
  • „Just Once“ location sharing
  • HomeKit Secure Video

Sign in with Apple

С новата функция „Вход с Apple“ можете да влизате в уебсайтове и приложения само с идентификатора на Apple. Вече няма да е необходимо да попълвате формуляри или да създавате нови пароли и акаунти.

За да се регистрирате с Apple, е необходимо само идентификация на лицето или пръстов отпечатък, а след това сте готови. Приложенията и уебсайтовете ще могат да поискат само името и имейл адреса ви. В случай, че не искате да раздавате имейла си, Apple може да генерира случаен имейл адрес за вас. Всички съобщения, които се изпращат до този уникален имейл, се изпращат директно и до вашия Apple ID акаунт.

Apple дори може да генерира имейл адрес на базата на приложение, което означава, че ако вече не искате да получвате известия от конкретно приложение, можете просто да блокирате имейла, изпратен на този адрес. Apple няма да проследява нищо от вашата дейност и няма да има достъп до данните ви.

„Just Once“ location sharing

Често приложенията искат разрешение да използват местоположението ви, независимо от причината. Това е дразнещо и винаги се чудим защо им е нужна тази информация или какво правят с нея. „Само докато използвате приложението“ или „Винаги“. Или можете просто да кажете „Никога“, но тогава някои приложения няма да работят.

Вече можете да дадете разрешение на приложението за достъп до местоположението ви само веднъж . Също така ако разрешите достъп за по-дълго, Apple предлага повече защита, отколкото преди. Ще можете да получавате отчети за това, кога дадено приложение е използвало местоположението ви и с каква цел.

HomeKit Secure Video

iOS 13 HomeKit Secure Video

Кадрите на домашните камери за сигурност съдържат много чувствителни и лични данни. Secure Video HomeKit ви позволява шифроване от край до край на  всичките ви кадри, преди да се съхранят в iCloud. Само вие и хората, които каните в домашното си приложение, могат да виждат тези видеоклипове.

Тази услуга е безплатна със съществуващите акаунти в iCloud и не се отчита в плана за съхранение на iCloud. Apple потвърди, че Logitech ще използва тази функция, като в бъдеще ще има повече марки.

Ще има и поддръжка на рутери в HomeKit, което ви позволява да изключите аксесоари през мрежата. Linksys, Eero и Spectrum са част от марките, които са потвърдени.

Въпроси?

Apple вярва, че неприкосновеността на личния живот е основно човешко право и те го приемат много сериозно. Радваме се да видим как Apple прилага още повече мерки за защита на нашите данни в iOS 13.

Ако имате някакви въпроси относно новите функции за поверителност и сигурност в iOS 13, нашпишете ги тук и ние ще направим всичко възможно да отговорим.

[forminator_poll id=“6853″]

Leave a Reply

Call Now Button