Слухове за iOS 13: Всичко, което трябва да знаете

ios 13

Слухове за iOS 13: Всичко, което трябва да знаете

По традиция Apple пуска нова версия на iOS всяка година. Компанията официално представя новата операционна система за iPhone и iPad на WWDC през юни, последвана от период на бета тестване и след това окончателна версия през есента (обикновено през септември, точно преди новите модели iPhone да бъдат налични по магазините).

Човек никога не знае точно какви нови характеристики и промени в дизайна ще настъпят, докато новата версия не бъде представена на сцената на WWDC. В крайна сметка iOS е една от най-използваните и най-влиятелните потребителски операционни системи в света. В тази статия сме събрали всички слухове за iOS 13:

Update 04/23/19: iOS 13 може да поддържа фукнция за работа с мишка при iPad.

Dark Mode

Dark Mode вече е налична в macOS Mojave, което ни навежда на мисълта, че тази функция ще бъде пусната и за iOS устройствата на Apple. В статия на Bloomberg, която се фокусира главно върху предстоящите модели на iPhone, Mark Gurman и Debbie Wu твърдят, че Dark Mode най-накрая идва и в iOS.

Подобрения в CarPlay

Gurmin и Wu също казват, че ще има „подобрения на CarPlay“ в iOS 13, но това е всичко. Нямаме представа какви могат да бъдат те. Разбира се, CarPlay се нуждае от обновяване на интерфейса и по-обширни инструменти за разработчици.

Предполага се, че основен ъпдейт на CarPlay е едно от нещата, които първоначално са били планирани за iOS 12, която бе представена миналата година ( тук може да прочетете за Новостите около iOS 12 ).

Ъпдейти, фокусирани върху iPad

Според Bloomberg, iOS 13 ще включва няколко нови функции, насочени към iPad. Те включват нов начален екран, възможността за прелистване на множество версии на едно приложение като страници в уеб браузър и подобрено управление на файлове.

През април,  разработчикът Steve Throughton-Smith пише, че слуховете за поддръжка функцията за работа с клавиатура при iPad в iOS 13 са верни. Неговата информация в миналото е била солидна в софтуерните функции на Apple.

Скорошен доклад от 9to5Mac твърди, че ще видим множество други функции за потребителите на iPad. Те включват възможността на приложенията да имат множество прозорци и „листове, които първоначално са прикрепени към част от екрана, но могат да бъдат отделени с жест на плъзгане, превръщайки се в карта, която може да се премества свободно“.

Нов жест за отмяна (Undo)

В момента функцията Undo в iPhone и iPad се активира при разклащане на устройството. Това е неудобна и трудно откриваема функция, за която много потребители дори не знаят. Има вероятност това да се промени в iOS 13. Според източниците на 9to5Mac стандартният жест за отмяна на въвеждането на текст ще се промени. Това е дългоочаквана промяна от потребителите на iOS.

По-лесно управление на шрифтове

В случай, че искате да използвате персонализирани шрифтове в iOS, може да останете разочаровани от сложността. Ще ви се наложи да инсталирате потребителски профил (по същия начин, по който се прави за инсталиране на бета версии на iOS ). С iOS 13 обаче, според източниците на 9to5Mac, това сложно решение ще бъде заменено от стандартен мениджър на шрифтове, който ще се намира в настройките на iOS. Това е голяма промяна за творческите приложения.

Нов интерфейс за звука

Големият натрапчив индикатор за силата на звука в iOS е нещо, с което потребителите се шегуват в продължение на години, и винаги присъства в списъците с желания за iOS . Според източниците на 9to5Mac , iOS 13 най-накрая ще промени индикатора за звука по подразбиране! Супер!

Промени във функциите за програмиста

Всяка нова версия на iOS носи промени за разработчиците на API, които правят приложения.

Според източниците, запознати с развитието на новите операционни системи на Apple, се очакват големи подобрения.

Siri ще получи куп промени (специфични функции, които приложенията могат да интегрират с Siri), ARKit ще се подобри с възможността да открива човешки пози и нови лесни инструменти за разработка. Разработчиците ще имат по-голям контрол над Taptic Engine. Също така приложения, които използват NFC ще могат да четат повече формати. Приложенията, които използват Core ML за машинно обучение, ще могат да подобрят своите невронни мрежи директно на устройството, а новите инструменти за класификация на изображенията и аудио анализ ще позволят на разработчиците да правят по-интелигентни приложения по-лесно.

Всички тези функции на разработчиците звучат добре и основателно.

източник: macworld.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button