iOS 18: Всичко е свързано с AI

 • Начало
 • iOS 18: Всичко е свързано с AI
изображения изображения
 • май 21, 2024
 • No Comments

iOS 18: Всичко е свързано с AI

Всяка година Apple обявява новата версия на iOS на Световната конференция за разработчици през юни. След това навлиза в период на бета тестване (първо само за разработчици, след това за обществеността), преди да бъде пуснат през официално септември.

Не очакваме процесът или графикът да се променят тази година, но това е единственото нещо, на което можем да разчитаме, че ще бъде същото като предишните години. Що се отнася до самата iOS 18 – нейните характеристики и промени – слуховете и изтичането на информация сочат към това, което може да е една от най-последователните софтуерни актуализации на iPhone от години.

В тази статия ще прочетете обобщение на слуховете и изтичането на информация, но имайте предвид, че крайният продукт може да не прилича съвсем на това, което ще прочели тук. Информацията за предстоящите продукти на Apple често е ненадеждна, но дори когато е точна, плановете се променят.

Актуализирано на 20 май: Последният доклад от Марк Гърман от Bloomberg обобщава някои от функциите на AI, които можем да очакваме в iOS 18.

Дата на пускане на iOS 18: Кога ще пристигне iOS 18?

През последните около 10 години новата версия на iOS беше пусната през септември, обикновено през втората или третата седмица. Не сме чули нищо, което да предполага, че тази година ще бъде по-различно, така че ето последните пет години на датите на пускане за справка:

 • iOS 17: 18 септември 2023 г
 • iOS 16: 12 септември 2022 г
 • iOS 15: 20 септември 2021 г
 • iOS 14: 16 септември 2020 г
 • iOS 13: 19 септември 2019 г

Съвместимост с iOS 18: Кои iPhone ще поддържат iOS 18?

Няма конкретни слухове за това кои устройства ще бъдат съвместими с iOS 18, но преобладаващото предположение е, че всички телефони, които поддържат iOS 17, ще получат и iOS 18. Това означава всички от iPhone XR и XS или iPhone от 2-ро поколение SE до iPhone 15 и разбира се iPhone 16, който ще бъде представен тази есен. Ето списък на всички модели iPhone, които поддържат iOS 17:

 • iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max
 • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max
 • iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS, iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone SE (2-ро поколение или по-нова версия)

Вероятно някои от най-готините нови функции няма да се поддържат на по-старите телефони, защото им липсва необходимия хардуер (достатъчно мощен Neural Engine или графичен процесор за работа с AI или достатъчно RAM). Това е типично за новите версии на iOS.

 

iPhone 16 и всичко, което трябва да знаете

 

Слухове за функции на iOS 18: Най-голямата актуализация на iOS… някога?

Марк Гърман от Bloomberg докладва обширно за разработката на iOS 18 и твърди в своя бюлетин Power On , че „новата операционна система на Apple се разглежда като една от най-големите актуализации на iOS – ако не и най-голямата – в историята на компанията.“

Ще има големи нови AI функции, очакваме много амбициозни актуализации и промени отвъд простото вкарване на AI във всичко.

Изцяло нова Siri

ios 18 siri

Твърди се, че най-популярната тема свързана с iOS 18 е AI. По-конкретно, генериращият AI, който Apple бавно пусна на пазара, докато продукти като ChatGPT, Bard, CoPilot, Dall-E, Stable Diffusion и други превзеха света на технологиите.

Имаше огромен тласък в Apple за изграждане на генеративен AI технологичен стек и видяхме Apple да публикува статии по редица теми като нов голям езиков модел, наречен Ajax, референция на обект, наречена Ferret , нови модели за разпознаване на реч и много Повече .

Твърди се, че Siri получава голяма „генеративна AI“ ревизия, използвайки нови големи езикови модели и друг усъвършенстван AI, за да го изведе на следващото ниво.

Твърди се също, че новата Siri е по-„разговорна“ и естествена, с функции, които „помагат на потребителите в ежедневния им живот“.

AI навсякъде

Siri не е единственото място, където се твърди, че Apple включва нов усъвършенстван AI. Все още нямаме всички подробности, но се предполага, че Apple прави промени с цел да внедри усъвършенствани AI функции във възможно най-много от своите продукти. Генерирането на плейлисти на Apple Music е една често цитирана област, както и генерирането на код в Xcode, AI функциите в Pages, Numbers и Keynote и др.

Очаква се Apple да следва хибриден подход, изпълнявайки много AI задачи на устройството за по-добра поверителност, сигурност и отзивчивост, но също така използвайки базиран на облак AI за по-големи задачи, които не могат да се изпълняват на iPhone. Има причина да вярваме, че Apple може да се потопи и в генеративния AI басейн, с много изследвания на gen-AI, публикувани наскоро от изследователи на Apple.

През март беше съобщено, че Apple преговаря с Google за включване на своя Gemini AI в iOS 18.

Друг доклад твърди, че Apple купува AI технология от Baidu в Китай, въпреки че това вероятно ще се използва само в Китай (продуктите на Google и OpenAI gen-AI не се предлагат в Китай).

В края на април Марк Гърман отново съобщи, че Apple преговаря както с Google, така и с OpenAI за доставка на AI технология за използване в предстоящата ОС.

Nicolás Álvarez в X (бивш Twitter) публикува информация за намирането на някакъв бек-енд код, който предлага няколко нови функции: асистент за сърфиране в Safari и криптирано визуално търсене.

Според съветника Марк Гурман, първоначалната вълна от AI функции ще работи изцяло на устройството , без обработка в облак. Apple със сигурност ще популяризира предимствата на поверителността и скоростта на този подход, въпреки че звучи така, сякаш по-късните функции ще изискват по-мощна обработка в облак.

По-персонализиращ се начален екран

Няколко доклада твърдят, че Apple ще позволи по-голяма персонализация на началния екран , включително позволявайки на потребителите да поставят икони навсякъде в мрежата, позволявайки интервали между тях. В момента иконите могат да се пренареждат или поставят в папки, но винаги запълват екрана отляво надясно и отгоре надолу.

Тази функция за „поставяне на икони, където пожелаете“ е нещо, което потребителите искат от Apple от много години и е била основна част от много телефони с Android.

Нови функции за достъпност

Според MacRumors , Apple планира няколко нови функции за достъпност за iOS 18, включително Adaptive Voice Shortcuts, които ще позволят на потребителите да включват или изключват специфични функции за достъпност с помощта на персонализирана фраза, и Live Speech, който позволява на потребителите да въвеждат това, което искат да кажат и четейки го на глас при телефонни разговори или видео срещи, ще получите възможността да добавяте запазени фрази към категории.

Докладът също така изброява пет приложения за macOS, които ще получат поддръжка за персонализирани размери на шрифтове, но тъй като размерите на шрифтовете работят по различен начин в iOS, тази функция може да бъде ограничена до macOS.

iPhone 16 и всичко, което трябва да знаете

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button