iPhone 16: Всичко, което трябва да знаете

  • Начало
  • iPhone 16: Всичко, което трябва да знаете
изображения изображения
  • май 18, 2024
  • No Comments

iPhone 16: Всичко, което трябва да знаете

Какво можем да очакваме от серията iPhone 16, идваща през есента на 2024 г.? Естествено, всички слухове или течове на информация, които видите толкова рано, в най-добрия случай ще бъдат непостоянни – дори и да са точни. Ето какво казват най-популярните лейкъри и съветници.

Актуализация от 16 май: Макет на iPhone 16 Pro Max показва, че той може да бъде по-голям от iPhone 15 Pro Max.

Кога ще излезе най-новият iPhone?

Новият iPhone винаги се обявява на събитие на Apple през септември и обикновено се доставя седмица или две по-късно. Въпреки това е имало случаи, когато конкретен модел или вариант е бил доставян през октомври поради недостиг на доставки.

Типичният ден за събитието за iPhone и Apple Watch е вторият вторник на септември, който тази година е 10 септември. Така че можем да очакваме линията iPhone 16 да бъде обявена във вторник, 10 септември 2024 г. , като предварителните поръчки вероятно ще започнат в петък, 13 септември и поне някои модели ще се доставят на 20 септември.

iPhone 16 цена

За справка, най-новата гама iPhone (iPhone 15) има следната цена:

  • iPhone 15: $799/£749
  • iPhone 15 Plus: $899/£899
  • iPhone 15 Pro: $999/£999
  • iPhone 15 Pro Max: $1199/£1199

Няма нова информация за ценообразуването на линията iPhone 16, така че е най-логично е да приемем, че цената ще бъде същата като линията iPhone 15, поне докато не чуем друго. Това означава, че стандартният размер iPhone 16 се очаква да бъде на цена от $799 а по-големият модел Plus на $899, докато iPhone 16 Pro може да струва $1099, а iPhone 16 Pro Max може да струва $1199. Има и някои доклади, според които Apple ще представи модел Ultra от по-висок клас с по-голям екран от Pro Max, който очевидно ще има по-висока цена.

gsmarena 005 1

Други Статии

 

Цветове на iPhone 16

Когато Apple пусна iPhone 15, той представи изцяло нова цветова палитра. iPhone 15 и 15 Plus се предлагат в познатите черни, сини, зелени, жълти и розови цветове, но с много по-приглушени нюанси от своите предшественици. Единственият слух, който сме чували за цветовете на iPhone 16, се отнася до iPhone 16 Plus, въпреки че очакваме неговият по-малък брат да има същите цветове. Казва, че ще се предлага в същите пет цвята като iPhone 15, като ще бъде добавен бял и лилав цвят.

iPhone 15 Pro и Pro Max Apple използва четири цвята, вдъхновени от титан: черен титан, бял титан, син титан и естествен титан. Говори се, че през 2024 г. Apple ще представи два нови цвята — пустинно жълто и циментово сиво — които ще приличат повече на старите космически сиви и златни цветове.

Функции на iPhone 16

Дизайн и дисплей

Засега има малко подробности за гамата на iPhone 16, освен че се очаква да изглежда като iPhone. Цялата линия iPhone 15 вече има Dynamic Island , така че очаквайте този изрез във формата на хапче и при моделите iPhone 16. Някои слухове казват, че Apple е намерила начин да постави някои от сензорите за Face ID под дисплея , така че моделите iPhone 16 Pro може да имат дори по-малък изрез за камера от стандартните модели.

Минг-Чи Куо и Рос Янг съобщават, че размерът на дисплея на моделите Pro ще бъде по-голям – около 0,2 инча, измерен по диагонал – с малко по-високо съотношение на страните. Това означава, че iPhone 16 Pro ще има 6,27-инчов дисплей , а Pro Max 6,86-инчов дисплей (от 6,12 и 6,69 инча). Съобщава се, че по-големият размер е необходим за побиране на по-сложен хардуер на камерата , но също така ще добави малко пространство на екрана. По – късен доклад за веригата за доставки на дисплеи на iPhone 16 потвърди представата за iPhone 16 (поне някои модели) с по-тънки рамки. Макет от ZoneOfTech показва, че iPhone 16 Pro Max може да бъде по-голям от iPhone 15 Pro Max . ZonOfTech не посочва как е получил размерите и спецификациите, използвани за създаването на макета.

Ако сте се надявали да получите always-on display, без да купувате iPhone 16 Pro или Pro Max, вероятно нямате късмет. Според доклад в The Elec , Apple ще се придържа към стандартните OLED екрани за стандартните модели на iPhone 16, а не както е при Pro моделите – LPTO. Така че стандартните модели се очаква, че няма да поддържат ProMotion и always-on display. Съобщава се обаче, че iPhone 17 ще получи екрани от по-висок клас.

На гърба на новите модели iPhone също трябва да очаквате да видите по-голям набор от камери при моделите iPhone 16 Pro поради включването на перископичен телефото обектив със супер увеличение и на двата модела и друга нова технология за камера. Говори се обаче, че iPhone 16 и 16 Plus ще получат по-малък набор от камери с двойка вертикално подравнени камери като iPhone X.

Ново в линията на iPhone 16 ще бъде бутонът за заснемане , според няколко доклада. Той ще бъде от същата страна като бутона за включване, разположен по-ниско, така че да може да се активира с показалеца на дясната ви ръка, когато държите телефона в пейзажна ориентация. Той ще бъде чувствителен на докосване и натиск, позволявайки на потребителите да увеличават мащаба чрез плъзгане и да регулират фокуса с леко натискане, докато задействат затвора с пълно натискане.

Първоначално се очакваше моделите iPhone 15 Pro да представят нови полупроводникови бутони , но това не се случи, вместо това се очаква да се появят в iPhone 16 Pro .

gsmarena 004

Спецификации и функции

С всеки нов iPhone идва нов процесор от серия A и можете да се обзаложите, че тенденцията ще продължи и през следващата година. Следователно поколение iPhone 16 Pro вероятно ще разполага с процесор A18 Pro , докато моделите iPhone 16, които не са Pro се очаква да разполагат с A17 Pro, който дебютира в iPhone 15 Pro. Въпреки че последните слухове предполагат, че Apple ще ребрандира този чип като А18 . Твърде рано е да се спекулира относно характеристиките и производителността на чипа от следващата година, но е малко вероятно през следващата година не-Pro iPhone да имат същия Pro чип като тази година. Слух през март 2024 г. твърди, че чипът A18 Pro ще бъде физически по-голям , с повече площ, посветена на подобрен Neural Engine с производителност, за да поддържа повече функции на „edge AI“ (функции на AI, които работят на устройството, а не в облак).

Съобщава се, че капацитетът на батерията на гамата iPhone 16 е много подобен спрямо този в линията iPhone 15. Очаква се някои модели са с до 5% по-висок капацитет. Животът на батерията обаче е фактор за много компоненти, така че не е ясно дали ще получите по-добър живот на батерията от iPhone 16 или не.

Доклад на 9to5Mac заключава от част от несвързан доклад на доставчик от Ming-Chi Kuo, че Apple ще използва новата технология на Sony за подредени CMOS сензори за изображения в моделите iPhone 16 Pro, което би трябвало да означава сензори със значително повишена чувствителност при слаба светлина. Освен това Kuo съобщи през септември 2023 г., че по-малкият iPhone 16 Pro ще получи перископната камера на iPhone 15 Pro Max.

Доклад от MacRumors цитира „акаунт в Weibo с доказан опит в разкриването на точна информация за плановете на Apple“, като казва, че iPhone 16 Ultra (или както би се наричал моделът от висок клас) може да прави пространствени снимки и видеоклипове, предназначени за гледане на Apple Vision Pro . Apple вече представи възможността за запис на пространствени видеоклипове на iPhone 15 Pro, така че има смисъл Apple да разшири тази функция при iPhone 16 Pro.

Apple работи усилено върху собствените си безжични чипове от години и дори изпълнителният директор на Qualcomm очаква Apple да използва свои собствени 5G модеми от 2024 г. Очевидно това зависи от продължаващото успешно развитие и тестване, което е предизвикателство за Apple и всяка друга компания, опитваща се да създаде 5G технология от най-високо ниво. Доклад на Джеф Пу от Haitong International Securities през октомври 2023 г. твърди, че iPhone 16 ще използва 5G модема Snapdragon X75 на Qualcomm , който осигурява „по-добри скорости, покритие, мобилност, устойчивост на връзката и точност на местоположението“.

Освен това Джеф Пу съобщава , че можем да очакваме Wi-Fi 7 в моделите iPhone 16 Pro. Wi-Fi 6E пристигна само в моделите Pro миналата година, така че е възможно Apple да го използва още една година, но вече има дузина Android телефони с Wi-Fi 7 и би било необичайно Apple да изостане с две години , ако трябваше да изчака до iPhone 17 през 2025 г.

Що се отнася до други спецификации, Джеф Пу съобщава , че iPhone 16, който не е Pro, ще получи увеличение в RAM паметта (8 GB вместо 6 GB) и скоростите на WiFi (6E вместо 6), за да съответства на моделите iPhone 15 Pro.

Естествено, линията iPhone 16 ще включва USB-C вместо Lightning за зареждане и кабелна връзка. Тази промяна вече дойде с iPhone 15 и Apple няма намерение да се откаже. Предишните слухове, че Apple се опитва да направи iPhone без портове, изглежда са изчезнали.

Слух от ноември 2023 г. твърди , че iPhone 16 Pro ще има нов дизайн на батерията с метален корпус вместо черно фолио, нов конектор и малко по-голям капацитет на батерията (3355mAh вместо 3274mAh). Говори се също, че iPhone 16 и iPhone 16 Pro Max ще получат по-големи батерии — съответно 3561 mAh и 4676 mAh — докато iPhone 16 Plus може да падне до 4006 mAh.

Други Статии

26май

macOS 15: Всичко, което трябва да знаете

Очаква се macOS 15 да направи своя дебют на Световната конференция на разработчиците на Apple , която започва на 10 юни. След бета период официалното пускане ще бъде през есента.…read more →
25май

iPhone SE 4: Какво да очакваме?

В тази статия може да прочетете всичко, което се знае досега и какво може да се очаква от iPhone SE 4. За информация относно другия предстоящ iPhone – серията iPhone…read more →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button