iPhone X… по–добър, отколкото по–лош?

iPhone X… по–добър, отколкото по–лош?

2017 наистина беше огромна стъпка в индустрията на смартфоните. За първи път сме свидетели на екрани запълващи на 90% от предният панел на устройството, а гигантът Apple отбеляза своите 10 години от пускането на първия iPhone на пазара – рецепта за нещо революционно.

Крайният продукт бе повече от успешен и Негово величество –  iPhone X се появи на бял свят. Ние от MAXCENTER ще разгледаме, кои са добрите и лошите черти на въпросната “Десятка”.


Добри страни

Екранът (разбира се) – Новият 5.8 инчов Super Retina HD AMОLED дисплей е огромно подобрение пред LCD екраните използвани в досегашните им устройства. По-надолу ще разгледаме повече в детайли с какво е по-добър той.

Лицево разпознаване – Системата за сигурност е дотолкова прецизна, че е способна да прави разлика между двама близнаци и не може да бъде излъгана със снимка или дори маска на лицето на собственика. 

TrueDepth технология – Система която чрез куп сензори, заснема лицето на даденият потребител триизмерно и именно тя не позволява на вашият близнак да се рови из устройството ви.

Подобрена камера – Два вертикално разположени 12 мегапикселови сензора, като едният позволява заснемане на далечни обекти с осезаемо качество.

Оптична стабилизация – сензорът се движи и извършва физически корекции в тялото на камерата, с цел компенсиране на всякакъв вид нежелан трепет или вибрация. 

Безжично зареждане   Благодарение на стъкления гръб, потребителите му могат да се насладят на безжично зареждане. Нужни са ви: безжично зарядно и USB кабел.Само тези две неща и животът ви става една идея по-подреден.

 

Ооо…този 5.8 инчов Super Retina HD АМОLED

Разликата е от земята до небето, но най-добре ще бъде оценена когато видите устройството на живо. AMOLED технологията позволява всеки пиксел да бъде включен или изключен поотделно и за разлика от досега познатите ни IPS LCD дисплеи, новите екрани са доста по-тънки, понеже подсветка не е нужна. Също така са по-икономични, което се дължи на това, че когато се изобразява черен фон – пикселите се изключват изцяло. Но икономичността е относителна, защото при ползването на повече пиксели тя може да спадне. Останалите категории, в които поема значителна преднина пред предшественика си, са качество на картината, резолюция, наситеност на цветовете и повече яркост, при ползване в слънчево време.

TrueDepth технологията

Под тази черна лента над екрана са разположени освен стандартните аксесоари (сензор за светлина, микрофон (за околен шум) и говорител) – инфрачервена камера, 7 – мегапикселова предна камера, dot projector и така-нареченият от Apple “flood illuminator”. Dot projector-ът, прожектира поне 30 000 точки по цялото ви лице, с цел по-точно и сигурно заключване, а flood illuminator-ът олеснява лицевото разпознаване в по-тъмна обстановка. Цялата тази технология е наречена с името “TrueDepth camera system”. Времето за реакция е впечатляващо кратко, а в момента в който и свикнете – буквално забравяте, че е там. Дори може да не ползвате пароли в някои приложения, а просто да покажете лицето си на камерата и да се усмихнете.

Нестандартно разположената камера

Всички можем да бъдем единодушни в изказването, че смартфоните на Apple са едни от водещите модели на пазара, като предоставят трудно достижимо качество на снимки и видео файлове както и потребителски удобен софтуер. Разполагаме с вертикално разположени два – 12 мегапикселови сензора на камерата, като освен стандартният подобрен широкоъгълен получаваме и нов телефото обектив, позволяващ снимки на далечни разстояния. И двата са с оптична стабилизация, което е нещо жизненоважно за един смартфон в днешно време, а новият  ISP процесор (процесор на снимковият сигнал) допринася за още по-ясни текстури и наситени цветoве.

Не толкова добри страни

Цена – При наличието на толкова широка гама устройства на пазара, някак си да се разделиш с 2350лв (или 2650лв за 256Gb устройство) не е нещо посилно за много хора. Но все пак, ако не ви е било трудно да го направите…..честито! Моля пазете го от случайно поливане с шампанско в частният ви самолет!

Безжично зареждане (отново) – За сметка на “безкабелното” зареждане, вече имате не 1 стъкло за чупене, а цели 2, понеже технологията не работи с досегашните алуминиеви корпуси. Съветваме ви, доста да внимавате, понеже смяната на задното стъкло излиза доста солено ( $279 в Apple Store в САЩ).

Иновационните премахвания на компоненти – Доста хора свикнаха с липсата на аудио жак, но калифорнийската компания продължава да премахва компоненти – пръстовият отпечатък, както и хоум бутона, вървят ръка за ръка по пътя към миналото.

iPhone X… само ако сте готови зa промяната!

Както видяхте, всеки голям плюс е съпътстван от групичка минуси, които за едни са крайно неприятни, а други дори и не забелязват.

С iPhone X, компютърният гигант AppleInc. надминаха себе си, като показаха на света, че в тях има огромен потенциал и стремеж към иновации, съчетани с невероятен дух и амбиция за съвършенство.

Вашият коментар