iCloud

Един от най-често задаваните, от новите потребители на Apple устройства, въпроси е какво е iCloud и за какво се използва? В тази статия ще откриете обяснения за тези два въпроса, а също така и няколко съвета, които 100% ще са Ви от полза, при създаването на iCloud акаунт.

Какво е iCloud?


iCloud е „облачно“ пространство, което Apple предоставя на своите потребители, като първите 5 GB при създаването на нов акаунт са безплатни. В него вие може да съхранявате различен тип информация – документи, снимки, контакти, e-mail-и, музика, приложения, бележки, потребителски имена и пароли, събития от календара и други. Достъп до тази информация ще имате от всяко устройство, в което въведете своя iCloud акаунт, като по този начин няма да Ви се налага да прехвърляте информацията ръчно, а всичко ще става автоматично, стига да сте го активирали. Освен това,  активирането на iCloud предлага множество допълнителни функционалности.

Какви нови функционалности получавам, като въведа своя iCloud акаунт?

Някои от приложенията, които ще откриете предварително инсталирани на вашия iPhone изискват наличието на iCloud, за да може максимално да се възползвате от функционалностите им.

Ето и част от тях: iMessage Ви позволява да изпращате безплатни съобщения до други Apple устройства, чрез Facetime може да провеждате безплатни аудио и видео разговори с други потребители на продукти на Apple, а AirDrop Ви предоставя възможността с лекота да прехвърляте най-различни файлове между Apple устройства.

Освен това, с по-новите модели лаптопи и компютри на Apple може да приемате телефонни обаждания, стига вашият iPhone и компютър да са свързани към една Wi-Fi мрежа и да имат въведен един и същ iCloud акаунт.

Find My iPhone е поредната функционалност, която получавате, когато въведете своя iCloud акаунт. Чрез нея вие можете дистанционно да локализирате устройството си на картата, да го накарате да издава звук, за да го намерите по-лесно, да активирате „Lost Mode“, който автоматично ще заключи вашето устройство и ще започне да издава сигнал за местоположението му, а също така и да изтриете всичката лична информация от устройството си.

Друго нещо, за което може да използвате своя iCloud акаунт е да запазвате „резервно копие“ или „backup“ на текущото състояние на устройството ви, погледнато от софтуерен аспект. С други думи, приложенията и информацията, които са налични в момента на запазването на този „backup“ ще Ви бъдат възвърнати или въведени в друго (ново) устройство, когато изберете опцията „Restore from iCloud backup“. Имайте предвид, че всяка информация, която е станала налична на устройството Ви след като сте направили своя „backup“ няма да бъде обновена, докато направите ново „резервно копие“ на телефона си.

На последно място желаем да споделим за нивото на защита, която получавате с активиран iCloud акаунт. Освен функционалностите, които Find My iPhone предлага, вашето устройство ще изисква паролата Ви за iCloud при всяко изтегляне на приложение, заплащане чрез Apple Pay или друго подобно действие. В случай, че телефонът Ви е откраднат, но в него е активен iCloud акаунтът Ви, той на практика ще бъде неизползваем. Също така, Apple предлагат и опция – Two-factor authentication за вашето Apple ID. Благодарение на него, дори и някой да знае паролата Ви за iCloud, той няма да има достъп до акаунта. Ако желаете да активирате своя iCloud акаунт в някое ново устройство за първи път, ще се наложи да въведете паролата за потребителското Ви име и шест-цифрен код за потвърждение, който ще бъде изпратен на друго ваше „доверено“ Apple устройство. Друг вариант е да получите кода за потвърждение на „доверен“ телефонен номер, като той ще Ви бъде изпратен или на SMS или ще получите телефонно обаждане. За да активирате Two-factor authentication защитата, трябва да потвърдите поне един „доверен“ телефонен номер.

На какво трябва да обърна внимание, когато създавам своя iCloud акаунт?

Общо взето на всеки един етап от създаването на акаунта, ако не сте сигурни, че може да запомните цялата информация, може да запишете въведените данни на листче, което после да скриете на сигурно място. В случай, че забравите своята парола или имате някакъв друг проблем, който не Ви позволява да влезете в акаунта си, ще знаете, че можете да откриете всичката информация, която Ви е необходима, на това листче. Можете да се възползвате и от една новите възможности на програмата Notes (бележки) в iOS 10 и macOS Sierra, а именно създаването на закодирани бележки, която можете да защитите с парола и само Вие да имате достъп до информацията в нея, като бележките автоматично се синхронизират между Apple устройствата Ви.

При създаването на нов iCloud акаунт Ви е предоставен избор – или да използвате ваш e-mail адрес, или да създадете ново потребителско име в „@icloud.com“. След това трябва да въведете своята парола, която задължително трябва да включва поне една малка и една голяма буква, както и поне една цифра. След като въведете тази информация, на три пъти ще трябва да избирате между „тайни“ въпроси. Тези въпроси са създадени за да може да възстановите паролата си, ако сте я забравили. Ако записвате информацията по акаунта си на лист, който възнамерявате да съхраните, е желателно да впишете и тайните въпроси и отговори. Имайте предвид, че записването на информацията по акаунта Ви на лист е изцяло на ваша отговорност и ако някой се сдобие с него, ще има достъп и до акаунта ви. Затова Ви препоръчваме да се възползвате от по-горе описаната възможност за записване на закодирани бележки в програмата Notes. Подобна функционалност предоставя и програмата Evernote, която е достъпна безплатно за всички основни мобилни и компютърни операционни системи.

След като създадем своето Apple ID, трябва да го активираме в iTunes и AppStore, за да може да изтегляме и закупуваме приложения, музика и други.

В случай, че изгубите достъп до своя iCloud акаунт, има няколко начина да го възстановите. Ако сте забравили паролата си, може да изпратите временна нова парола на вашия e-mail адрес, който сте посочили като потребителско име при регистрацията на Apple ID-то ви. В случай, че не сте въвели ваш e-mail адрес, а сте създали акаунта си „@icloud.com“ може да изберете опцията: „отговори на тайните въпроси“, на които сте задали отговорите, когато сте създавали своя акаунт.

Ако запълните наличното Ви безплатно свободно пространство в iCloud (5GB), може да увеличите неговия капацитет срещу месечен абонамент. В зависимост от това, колко допълнително пространство желаете, сумата за месечния абонамент е различна. За 50GB ще трябва да заплащате по 0.99 € месечно, за 200 GB – 2.99 €, за 1 ТБ – 9.99 € и за 2 TB – 19.99€.

Надяваме се да сме Ви били от полза и да сме Ви помогнали да изградите по-богата представа за това, какво точно е iCloud и Apple ID и как да извлечем максимална полза от тях. Ако тази статия Ви беше интересна, препоръчваме да хвърлите един поглед и върху “На какво точно се дължи огромният успех на iPhone серията”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *