MacOS 10.14 Mojave – от Apple

изображения изображения
  • май 8, 2024
  • No Comments

MacOS 10.14 Mojave – от Apple

Следните Mac-ове поддържат MacOS Mojave:
  • iMac модели от 2012г. и след това.
  • iMac Pro от 2017г.
  • MacBook модели от 2015г. и след това.
  • MacBook Pro модели от 2012г. и след това.
  • MacBook Air модели от 2012г. и след това.
  • Mac mini модели от 2012г. и след това.
  • Mac Pro модели от късната 2013г.(плюс някои модели от средата на 2010г. и 2012г.)
MacOS 10.14 е с името „Mojave”, наречена така на едноименната пустиня в Калифорния. Тук може да научите повече за нея:
Dark Mode

Тъмният стил не е нищо ново, има подобна опция още от по-минали версии на MacOS, но разликата тук е, че Apple са добавили напълно разработена тъмна тема, която не само променя меню бар-а и док-а , а променя всички прозорци както на системата , така и на вградените в операционната система приложения. Въпреки, че не всички приложения от трети лица работят с новата тема, тя изглежда прекрасно, като док-а и пускащите се прозорци на бар-а са направени да изглеждат още по-тъмни от преди, но все още имат прозрачен вид.

word image 47

Desktop

Apple показа някои новости за работния плот, които ще бъдат въведени в Mojave. Ако обичате да трупате всичките си файлове на десктоп-а, ще оцените усилията на калифорнийската компания да улесни това. Новата операционна система автоматично ще нарежда всичките ви разхвърляни файлове в отделни купчинки според вида им. Друга приятна новост е динамичния работен плот, който автоматично ще сменя фон-а на екрана ви с най-подходящият такъв според това колко е часът при вас.

word image 16

Търсачка, бързо преглеждане и инструменти

– Търсачката, файловият мениджър по подразбиране на Apple също получи някои обновления в Mojave. Тя ще получи нов изглед, с който потребителите могат да правят предварителни прегледи на снимки и документи без да се налага да ги отварят, също така отдясно на самият изглед за преглед ще се изписват различни данни за самият файл. Добрата новина е, че инструментите които можете да използвате в търсачката също са променени и ви очакват доста обновления. Сега при предварителния преглед(или бърз поглед) можете да прегледате един .pdf файл, на който можете да сложите воден печат без дори да се налага да го отваряте. Tова, обаче не е всичко, тъй като на пресконференцията на разработчиците Apple показа и други бутони за бързи действия, с които можете да завъртате или подрязвате снимка, която преглеждате, дори ще е възможно да подрязвате цели видеа в търсачката.

word image 48

Екранни Снимки

С новата операционна система, заснемането на екранни снимки ще бъде по-лесно от всякога. Когато заснемете екрана си, вдясно от заснетата снимка ще ви се показва прозорче с бутони за бързи действия като подрязване и завъртане. Освен това Apple ще добави възможността да заснемате видео на екрана си.

APFS във Fusion Drives

High Sierra дойде с новата тогава файлова система на Apple, която позволяваше търсенето и дублицирането на файлове мигновенно, освен това тя дойде и с вградена опция за криптиране на файлове и спестяваше място. Във Mac OS 10.14 тази файлова система ще е достъпна и за хибридните, и за твърдите дискове.

Приложение за новини

Приложението за новини вече ще бъде достъпно и за Mac. Апликацията ще има всички новини, които и в момента можете да прочетете на вашият iOS, включително топ и трендинг новини, както и секции, които са персонализирани за вас. Странична лента ще позволява на потребителя да минава директно към каналите, които следват.

word image 49

Voice Memos – Приложението, което ни е познато от iOS идва и за Mac. Освен фактът, че ще можете да записвате своя глас на лаптопа си, вие също така ще можете да записвате и на телефона си, а след това мигновенно да го качите на лаптопа, където да можете да прослушате и поправите произведението си.

word image 50

Home – приложението Home също става достъпно и за Mac. Вече ще може да наблюдавате своята видео камера, термостати и т.н, както и да ги управлявате чрез дигиталния асистент Siri.

Safari – През 2017 Safari получи доста обновления относно дразнещите реклами и автоматично пускащите се видеа. Тази година Apple допълнително ще затруднят рекламодателите, като направят изключването на кукитата още по-лесно. По този начин вие няма да можете да бъдете проследени из мрежата от рекламодатели. Компанията също така говори за това как някои организации могат да разпознаят вашият Mac поради някои специфични характеристики, а това означава, че устройството ви може да бъде проследено от сайт в сайт. Apple казаха, че ще затруднят тази дейност като направят всички Mac-ове да изглеждат еднакви за тези организации.

Mac App Store – Магазина за приложения също ще получи нов вид. Според Apple магазина е преправен изцяло, има нов потребителски интерфейс, раздел за уроци и видеа на приложенията за да може потребителя да види на какво е способна апликацията, преди да я изтегли.

word image 51

iOS и Mac – Apple показаха нови начини да използвате своя iPhone, дори когато работите на своя Mac. Вече можете да изберете своя iPhone като устройство за заснемане от компютъра, при което камерата на вашият телефон автоматично ще светне. След заснемането на снимката тя автоматично ще влезе в документа, по който работите.

word image 17

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button