Как да подготвим своя Mac за новия MacOS Mojave

Как да подготвим своя Mac за новия MacOS Mojave

Може да подготвите своя Mac за голямата актуализация, за да сте сигурни, че той ще работи гладко със следните ъпдейти.

Важно при надстройването на MacOS Mojave

Има няколко неща, които трябва да направите, преди да изтеглите и инсталирате софтуерна актуализация. Може да избегнете някои затруднения, ако просто отделите време и прочетете следващите няколко стъпки.

MacOS Mojave съвместими Mac устройства

Преди да опитате да актуализирате до MacOS Mojave, е добра идея на първо място да видите дали вашият Mac поддържа Mojave.

За щастие, това е доста лесно да се направи. Apple предостави следния списък с Mac, които ще могат да изтеглят актуализацията.

  • MacBook Pro: средата на 2012 г. и по-нова
  • MacBook Air: средата на 2012 г. и по-нова
  • MacBook: Ранни 2015 г. и по-нови.
  • iMac: в края на 2012 г. и по-нови.
  • iMac Pro: 2017 и по-нови
  • Mac mini: късен 2012 г. и по-нов
  • Mac Pro: края на 2013 г. или по-нова версия.

Ако не сте сигурни за модела на вашия Mac, отидете в менюто на Apple и изберете About This Mac. Там ще видите неговия модел и година.

Почистване на вашия Mac

Винаги е добра идея да почистите вашия Mac преди актуализация, за да сте сигурни, че процесът ще премине безпроблемно.

Това е особено необходимо, ако не разполагате с достатъчно свободно пространство за съхранение на данни на основния твърд диск или SSD. Ако нямате достатъчно място в компютъра си, това може да създаде проблеми в процеса на обновяване на MacOS.

Препоръчително е да изтриете неизползвани приложения, дублиращи се снимки, файлове или каквото и да било друго, което просто не използвате.

Проверете приложенията си

Apple потвърди, че MacOS Mojave ще бъде последната версия на операционната система, която ще поддържа 32-битови приложения. Така че, докато все още можете да стартирате по-стари приложения, е препоръчително да ги актуализирате до последната им версия. По този начин  ще имате по-малко работа, след като актуализирате версията на macOS до Mojave. Освен това, ще избегнете проблеми при стартиране на даден софтуер в нова версия на macOS.

Създайте резервни копия

Докато процесът на обновяване на macOS е доста стабилен, все още има редица неща, които могат да се объркат.

Поради това е изключително важно да създадете пълно архивиране на системата си за Mac, преди да опитате да инсталирате нова версия на macOS.

Има няколко начина да го направите, но обикновено се препоръчва да създадете няколко резервни копия на важните данни на компютъра си. Бихте могли да използвате Time Machine за създаване на пълен архив на вашия Mac.

След това използвайте USB флаш устройство, външен твърд диск или облак като iCloud Drive или Dropbox, за да запазите алтернативно копие на вашите най-важни файлове.

Разберете как да изтеглите MacOS Mojave

Това може да изглежда като ненужна стъпка, но точният метод, който използвате, може да зависи от вашите обстоятелства.

Например, ако желаете да надстройвате директно от версия на MacOS High Sierra, това е доста лесно. Просто отворете Mac App Store, намерете банера за MacOS Mojave и кликнете върху Download (Изтегляне).

Ако сте инсталирали бета версия на MacOS Mojave, тогава стъпките са малко по-различни. Но преди да ги направите, не забравяйте да прочетете следващия раздел.

Някои незадължителни стъпки

След като направите резервно копие на вашия Mac, трябва да изтеглите и инсталирате нова актуализация на MacOS. Но, разбира се, винаги има и някои допълнителни стъпки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че процесът ще мине безпроблемно.

Те може да не са необходими в зависимост от Вашия Mac, но обикновено се препоръчват.

Решете дали искате чиста инсталация

И накрая, преди да актуализирате MacOS Mojave, имате един последен избор, който трябва да направите.

Можете да пренесете текущите си настройки, като просто инсталирате актуализацията на MacOS Mojave директно на вашия Mac.

Това е удобно, защото не е нужно да променяте нищо.

От друга страна може да направите “чиста инсталация”. Ако изтриете всички данни на твърдия диск, може да забележите известни промени в пройзводителността когато актуализирате. Въпреки това ние от MAXCENTER препоръчваме да направите само ъпдейт. Така ще запазите цялата си потребителска информация и настройки.

Leave a Reply