Обзор на MacBook Pro: инженерно чудо с невероятен дисплей

Обзор на MacBook Pro: инженерно чудо с невероятен дисплей

Apple обяви новия MacBook Pro и даде възможност да се оформи предварителна поръчка за новите лаптопи.

Първите образци с Touch Bar панел ще бъдат на разположение на щастливите им собственици в рамките на 2-3 седмици. На първо място са, като правило, журналисти и блогъри, които с нетърпение очакват новата машина, а също и най-активните потребители, които вече са се включили в „първата вълна“. Но обсъждането на новия MacBook Pro вече започна.


The Verge отбелязва положителните промени в тракпада и клавиатурата.

Новият MacBook Pro се отличава с усъвършенстван механизъм на клавиатурата тип „пеперуда“ от второ поколение за по-удобно писане и бърз отзив. Това е позволило също така да се намали височината на клавишите и по този начин да се направи по-компактен новият лаптоп. За първи път такава клавиатура е предоставена в 12-инчовите модели MacBook. Не на всички потребители се харесват тактилните усещания по време на писане, макар че и привържениците на тази клавиатура не са по-малко. Второ, на което обръща внимание редакцията – новият тракпад на лаптопа, който е станал „просто огромен.“

Анализаторите от Forbes оценяват форм-фактора и теглото на устройството. Джонатан Айв традиционно се стреми да направи Apple продукти по-тънки и по-леки и MacBook Pro не е изключение. Версията с 13-инчов дисплей тежи само 1,37 кг, а 15-инчовият модел – 1,83 кг. И двете устройства са удобни при пътуване, а компактен вариант на MacBook Pro са сравними по тегло с MacBook Air. Преди това, мнозина са избрали за 13-инчовите версии – само защото те са много по-леки от 15-инчовите. „Сега вече няма фундаментална разлика, може да се избере по-мощната версия“, – предполагат от Forbes.

Журналистите от Macworld бяха изненадани, че Apple е решила да остави само портовете USB-C (4 броя – по две от всяка страна, с изключение на най-младшата версия, която има два порта Thunderbolt 3) и 3,5-мм аудио жак, от който е лишен iPhone. Липсата на стандартни USB-интерфейси значително усложнява работата не само с периферията, но и със смартфоните на Apple – потребителят не може да синхронизира или зарежда устройството без съответстващ адаптър. Сега също и за използване на SD карта ще бъде необходим съответен адаптър.

В Engadget обръщат внимание на екрана на новия MacBook Pro, като го наричат „зашеметяващ“. И предишните ноутбуци от „професионалната“ серия на Apple имаха отлични Retina-дисплеи, но в сравнение с новите модели предимството на последните може да се види с невъоръжено око. Изображението е станал по-наситено, ярко и контрастно.

„Дори и ако не се взема предвид сензорният панел Touch Bar, новите лаптопи на Apple са истинско чудо на инженерната мисъл – казва Engadget. – MacBook Pro се усеща ръцете като цялостен и монолитен продукт, а цветът Space Gray добавя на машината особен шик. Удивително е как Apple е успяла да вмести пълноценен мощен MacBook Pro в корпус, който тежи дори по-малко, отколкото MacBook Air. Взех в едната си ръка моя Air а в другата 13-инчов Pro и не можах да усетя разликата.

И, разбира се, не трябва да се обсъждат техническите подробности, без да се споменава новият екран. Дисплеят с разширена цветова гама е значителен ъпгрейд в сравнение с предишното поколение преносими компютри. Новият MacBook Pro, без съмнение, разполага с най-яркия екран с най-доброто цветовъзпроизвеждане между всички лаптопи на Apple.“

MacBook Pro остави положителни емоции у всички, на които се удаде да вземат в ръце новия „ябълков продукт“. Засега магията Apple работи, въпреки че някои „иновационни решения“ оставят редица въпроси, за които по-горе упоменатите ресурси предпочитат да мълчат.

Leave a Reply